Migratie in Tanzania

Eind 2013 besloten mijn echtgenote en ik (2e helft 50’ers) samen met mijn zwager en zijn echtgenote (eind 40’ers) om, na een eerder gezamenlijk avontuur in Zuid Afrika, de stap naar de echte wildstreek te maken. Tanzania. Serengeti. Je ziet het vaak op tv, maar je wilt het toch zelf ook wel meemaken.

Wekenlange zoektocht langs de verschillende touroperators bracht ons vooral veel van hetzelfde en net niet wat we zochten.
Veel aanbod van reizen in grote groepen, vaste routes, massale overnachtingslocaties, weinig flexibliteit en dat ook nog eens tegen de hoofdprijs.
Toch leken onze eisen ons helemaal niet zo exclusief:
- voertuig met enkel wij 4’en en een eigen gids
- overnachtingen in karakteristieke locaties, waarbij we graag ook deels in safaritenten wilden overnachten.
- Flexibiliteit, maar we willen wel zoveel mogelijk zien
- En belangrijke eis : we wilden absoluut de migratie van de wildebeest (Gnoe) van dichtbij zien.
- En dat alles niet tegen de hoofdprijs. Ons budget lag rond de 4.000 euro p.p. Vlucht, vervoer, gids, accomodatie, maaltijden,
- En, oh, ja, we wilden afsluiten met een paar dagen zon en strand.

Hoe verschillend keken de diverse touroperators daar tegenaan. We waren verbaasd dat we daar geen fatsoenlijk aanbod voor kregen. Zeker niet volledig passend bij wat wij zochten.
Uiteindelijk hebben we een poging gedaan om zelf alles te regelen. Internet, mailen, maar we kwamen er niet uit.

Henny v Ginkel Toen kwamen we bij toeval Anja op het spoor. Ze was een bekende van een zakenrelatie, tegen wie ik klaagde dat ik de trip maar niet rond kreeg zoals ik dat wilde. Ach, laten we het een kans geven, zei mijn echtgenote.
Inmiddels hadden we door al het onderzoek al best een goed beeld van wat we wilden, dus de briefing van Anja ging vlotjes, en ze ging aan de slag.

Ik geloofde mijn ogen en oren niet toe ze na een week met een voorstel kwam dat vrijwel 100% tegemoet kwam aan onze wensen, tegen een prijs die vrijwel niet afweek van ons budget.
De belangrijkste afwijking was dat ze ons in 1 lodge niet in de safaritent had geboekt, omdat dat de kosten met 25% zou hebben verhoogd. Good Thinking Anja !

En dan begint het pas. Maar een week of 3 later waren we erin geslaagd samen met de mede-reizigers en Anja tot een invulling te komen waar we dolenthousiast over waren en wat het budget nog steeds nauwelijks overschreed (voor de statistiek, de uiteindelijke kosten waren 4.100 euro p.p.).

Maar goed. In het Engels zeggen ze “The proof of the pudding is in the eating”.
Begin juni 2014 was het dan zover.
Ik zal er een korte reisbeschrijving tegen aan gooien :
- Met een KLM toestel naar Tanzania (Kilimanjaro Airport).
- Direct na aankomst per transferbusje naar een mooie lodge in Arusha. Midden in de natuur. Helemaal Afrika.
- De volgende ochtend stond een 6 persoons safari jeep (met het karakteristieke opklapbare dak) klaar met Sudi, de gids die ons een geweldige trip ging bezorgen, zo deelde hij ons mede in zeer goed Engels.
- Op naar Arusha National Park. Geweldig.
- We zullen jullie niet met een heel reisverslag lastig vallen, maar headlines :
- Tarangire National Park, veel olifanten
- Lake Manyara, waar in die tijd overigens niet enorm veel flamingo’s zijn, maar wel een paar duizend.
- Dan door naar de West Serengeti. Daar zit rond die tijd de Wildebeest Migration.
- Tip : Dit is een heel erg lange, hobbelige, stoffige rit, Je ziet wel veel wild, zoals leeuwen direct langs de weg, maar dat zie je de andere dagen ook wel. Een vliegtuigje (was boven ons budget) is dan wel een optie.
- Dan in de lodge (waar de tenten te duur waren). Je mag daar alleen begeleid rondlopen. Waarom, dat merkten we toen we ‘s avonds na het eten naar de (overigens prima) bungalow liepen en er plotseling vlak voor ons (lees: 5 meter) een Afrikaanse buffel het pad overstak.
- Echt een ongelofelijke hoeveelheid wild gezien. Maar het mooiste was dat de gids ons na een geweldige gamedrive naar de rivieroversteek van Grumeti River (bijgenaamd “Gourmet River”) reed waar de oversteek van de migrerende Wildebeest gaande was. Wat een slachtpartij. Predators, gieren, krokodillen, alles waarvoor een Gnoe een lekker hapje is lag, vloog, zwom en stond paraat om de kudde uit te moorden. De natuur is hard, maar dit was waar we voor gegaan zijn. De vakantie kon niet meer stuk.
- Daarna nog naar de Ngorongoro krater. Beetje een hoog “Beekse Bergen” gehalte, en ook nog eens steenkoud. Maar wel de zeldzame zwarte neushoorn gezien.
- Daar overnacht in de meest geweldige accomodatie waar we ooit geweest zijn.
In 'the middel of nowhere' een kamp met 6 grote safari tenten, 15 man personeel, gezellige, mooie gesprekken rondom het kampvuur met de locals en de Masai, heerlijk eten, en wij waren de enige gasten.
Wat een beleving. Die vergeten we nooit meer. Door Anja bedacht overigens, want de standaard touroperators gaan liever naar een meer massale toeristische overnachtingsplek dichterbij de krater.
- Weer een dagje terugrijden naar Arusha. Best wel het een en ander gezien onderweg, maar een vliegtuigje (boven ons budget..;-) was ook nu handig geweest. De rit is vooral hobbelig en stoffig en duurt wel lang.
- Aansluitend afscheid genomen van onze geweldige gids Sudi. Zonder zijn inbreng was het nooit geworden wat het moest zijn.
- Doorgevlogen naar Zanzibar. Ik zal u de beschrijving van onze dagen daar besparen (zon, wit strand, blauwe zee, waanzinnig lekkere kreeft, palmbomen…), en per KLM vlucht weer naar Nederland.

Een topvakantie, top-geregeld, tegen een top-prijs.

Familie van Ginkel
Zeewolde

© AFRICANA TRAVEL 2018 - ALGEMENE VOORWAARDEN
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram